ОФІЦІЙНИЙ ВЕБСАЙТ УРЯДОВОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ.

Всього зібрано: $ 0

Всього зібрано: $ 0

 · 

Україна створює перший у світі флот морських дронів: на нього збиратимуть через UNITED24

11.11.2022

Фандрейзингова платформа UNITED24 розпочала збір на флот морських дронів. Його головна задача — захистити акваторії українських морів та мирні міста від крилатих ракет, які російські війська запускають з кораблів. Флот також допоможе розблокувати коридор для цивільних кораблів, які везуть зерно для всього світу.

Україна створює перший у світі флот морських дронів:  на нього збиратимуть через UNITED24

Задонатити на флот

Фандрейзингова платформа UNITED24 розпочала збір на флот морських дронів. Його головна задача — захистити акваторії українських морів та мирні міста від крилатих ракет, які російські війська запускають з кораблів. Флот також допоможе розблокувати коридор для цивільних кораблів, які везуть зерно для всього світу. 

З 24 лютого російська армія випустила по Україні понад 4500 ракет. Кожна п'ята з них — з моря. Україна не мала що протиставити агресору, адже український флот втратив 80% своїх суден після окупації Криму в 2014 році.

Але 29 жовтня 2022 року сталася перша морська атака в історії, здійснена виключно безпілотними засобами. Морські дрони атакували російський флот у Севастополі. Вони вразили три російські кораблі. В тому числі флагман «Адмірал Макаров». росія втратила беззаперечну перевагу на воді. 

Після цих подій Президент України Володимир Зеленський оголосив про формування спеціального флоту: «Будемо акумулювати кошти для флоту морських дронів. Думаю, абсолютно кожен розуміє, що це й для чого це, і впевнений, що мільйони людей підтримають і такий напрямок у нашій обороні. Як це працює, всі вже бачили. І це тільки для захисту нашої, нашої морської акваторії, на чуже ми не претендуємо».

«Російський флот постійно тероризує Україну та наші мирні міста. Поява сотні надводних апаратів багатопрофільного призначення закріпить успіх ВМС після потоплення крейсера "Москва" та відвоювання острова Зміїного, дасть нам можливість краще захищати як море, так і всю територію країни, — говорить Олексій Неїжпапа, віцеадмірал, командувач Військово-морських сил Збройних сил України. — Вони можуть брати участь у дальній розвідці, спостереженні за береговою активністю, супроводі та підтримці традиційного флоту, конвоюванні торгових суден, коригуванні ракетних уражень та артилерії, захищати наші пункти базування та протидіяти десантним операціям. Подібні морські дрони вже довели свою ефективність і можуть суттєво змінити ситуацію в акваторії Чорного моря». 

Морський дрон — це унікальна та засекречена українська розробка. Один такий апарат коштує 10 мільйонів гривень. У вартість входить: дрон, оснащений системою автопілотування, відеопідсистемами, в тому числі нічного бачення, спеціальним зв'язком, захищеним від впливу ворожих засобів РЕБ, резервними модулями зв’язку та бойовою частиною, а також наземна автономна станція управління, системи транспортування і зберігання, центр обробки даних.

Збір планують проводити по всьому світу, а кошти на перші 10 дронів зібрати за один день. 

«Через UNITED24 Україні допомагають донори зі 110 країн, — говорить Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації України. — Ми бачимо, як за пів року роботи платформи постійно зростає кількість тих, хто підтримує збори на напрям “Оборона та розмінування”. Люди в усьому світі розуміють, що для перемоги України потрібно підсилювати нашу армію. Морські дрони можуть суттєво змінити ситуацію в акваторії Чорного моря. Маленькі та швидкі, вони здатні успішно атакувати російські кораблі вартістю сотні мільйонів доларів. А отже виконати своє ключове завдання — змусити ці кораблі залишатись у бухті через страх бути ураженими. У цій війні технологій Україна знову демонструє винахідливість».